Oproep aan Wageningen Universiteit om foute beleggingen van pensioenfonds ABP aan te kaarten

Oproep aan Wageningen Universiteit om foute beleggingen van pensioenfonds ABP aan te kaarten

Dat blijkt uit een brief over de kwestie die de Volkskrant heeft gezien. De oproep aan het bestuur is meer dan vierhonderd keer ondertekend door onder meer prominente wetenschappers van de Wageningen Universiteit.

Het gaat om de drie grote vleesbedrijven JBS, Marfrig en Minerva, waarin onder meer het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) en het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) een deel van het pensioengeld hebben belegd. Het ABP meldt de belegging in de vleesbedrijven ook op zijn eigen website. Volgens Braziliaans onderzoek zijn juist deze drie vleesbedrijven het meest betrokken bij de ontbossing en illegale houtkap ten behoeve van sojaplantages en illegale veehouderij.

Ontbossing en illegale houtkap
De medewerkers schrijven in de brief dat het wringt dat ze onderzoek doen naar en onderwijs geven over de gevolgen van ontbossing terwijl hun pensioenpremies onder meer belegd worden in bedrijven die daarvoor verantwoordelijk zijn. Ze schrijven dat het ABP genoeg mogelijkheden heeft gehad om actie te ondernemen, maar dat nauwelijks heeft gedaan. ‘Het ABP heeft zelfs een slechte beoordeling wat betreft duurzame investeringen.’ Ze willen nu dat het bestuur van de universiteit van het ABP eist te stoppen met deze investeringen.

Grote vleesbedrijven worden al meer dan twintig jaar beschuldigd van betrokkenheid bij het ontbossen van de Amazone en illegale houtkap. Zo nemen de bedrijven vlees af van boerderijen die hun vee laten grazen in beschermd regenwoud, waarbij de inheemse bevolking wordt bedreigd en geïntimideerd. Ook dook JBS meermaals op in corruptieonderzoeken en fraudezaken met bedorven vlees. Het bedrijf is de grootste vleesverwerker ter wereld.
Bron